Matcha arbata Matcha arbata

Matcha arbata

Matcha – ypatinga japoniškos žaliosios arbatos rūšis, gaminama iš smulkiai sumaltų tencha arbatos lapelių. Dėl kruopštaus auginimo (lapeliai dengti nuo saulės) ir lėto malimo akmeniniais malūnais matcha įgauna ryškiai žalią spalvą, švelnų umami skonį ir natūralų salstelėjimą.

13 produktai
13 produktai
Rūšiuoti pagal:
  • Siūlomos
  • Populiariausios
  • Abėcėlės tvarka, A–Ž
  • Abėcėlės tvarka, Ž–A
  • Kaina, nuo mažiausios iki didžiausios
  • Kaina, nuo didžiausios iki mažiausios
  • Data, nuo seniausios iki naujausios
  • Data, nuo naujausios iki seniausios

Matcha arbata

Kas yra matcha arbata?

Matcha – ypatinga japoniškos žaliosios arbatos rūšis, gaminama iš smulkiai sumaltų tencha arbatos lapelių. Skirtingai nei įprastą arbatą, kurią tik užplikome ir nupilame, gerdami matchą vartojame visą lapelį miltelių pavidalu, todėl gauname daugiau L-teanino, chlorofilo ir polifenolių (pvz., EGCG) antioksidantų. Dėl kruopštaus auginimo (lapeliai dengti nuo saulės) ir lėto malimo akmeniniais malūnais matcha įgauna ryškiai žalią spalvą, švelnų umami skonį ir natūralų salstelėjimą.

Matchos nauda: kodėl verta rinktis?

  • Tolygesnė energija: kofeino ir L-teanino derinys padeda išvengti staigių energijos šuolių – suteikia daugiau susikaupimo ir padidina budrumo lygį, bei ilgiau išlaiko energiją.
  • Antioksidantai (EGCG): padeda mažinti stresą, palaiko gerą širdies darbą, didina kraujagyslių apsaugą.
  • Dėmesys ir susikaupimas: daugeliui žmonių matcha padeda geriau susikoncentruoti, padidina budrumo lygį, gerina smegenų darbą.
  • Padeda virškinimui: Matcha naudojama su maistu, padeda geriau jį suvirškinti ypatingai kartu su augaliniu maistu.

Pastaba: didžiausia nauda, kai matcha yra kokybiška ir vartojama saikingai (1–2 puodeliai per dieną).

Matchos rūšys: kulinarinė, tradicinė - premium ir ceremoninė

Kulinarinė matcha

Labiausiai tinka desertams, įvariems konditerijos gaminiams, kokteiliams kaip viena iš sudedamųjų dalių. Ji yra kartesnė, spalva blanki žalsva/gelsva, dažniausiai 2-3 derlius. Šios rūšies matcha kaina yra pigiausia.

Tradicinė matcha

Žalesnė, švelnesnė, daugiau umami. Dažniausiai iš 1–2 derliaus, lapai dengiami nuo saulės, milteliai dažnai malami akmenimis. Puikiai tinka Matcha latte gėrimams, taip pat ir konditeriaji jeigu norima ryškesnio skonio ir žalesnės spalvos.

Ceremoninė matcha

Aukščiausia kokybė: tik 1 derlius, lapai dengiami, malama akmenimis. Kvapas – umami, skonis – sodrus, be ryškaus kartumo. Skirta grynei arbatai tradicinėje ceremonijoje, bet galima gerti ir matcha latte. Ceremonijai rekomenduojame naudoti tradicinius matcha įrankius. Šios matcha kaina – aukščiausia.

Kaip atpažinti aukštos kokybės matchą?

  • Spalva: kuo ryškesnė, smaragdine žalia, tuo geriau.
  • Aromatas: šviežias, umami, be šieno/kartumo kvapo.
  • Tekstūra: mikro-smulkūs milteliai, biri, šilkinė konsistencija.
  • Skonis: mažai kartumo, malonus salstelėjimas.
  • Kilmė: Japonija malta akmenimis, vengti Kinijos, Vietnamo, Korėjos, dažniausiai iš šių šalių atvykstanti matcha būna ne itin kokybiška ir dažnu atveju labai karti ir blankios spalvos
  • Laikymas: sandariai, šaldytuve, saugoti nuo šviesos ir kvapų.

Matcha latte ir receptų idėjos

Karštas matcha latte:

  • 1–2 g matchos,
  • 30 ml vandens,
  • 150–200 ml pašildyto pieno/avižų gėrimo.

Šaltas latte:

  • Suplakta matcha,
  • Ledas,
  • Pienas,
  • Galima lašelį medaus/sirupo.

Desertai ir pusryčiai:

  • Granola,
  • Kokteiliai,
  • Sūrio pyragas,
  • Biskvitai.